Norwegian permittar hälften av personalen och ställer in över 4 000 flygningar

Som en följd av att USA stoppar flygningar från stora delar av Europa och situationen med COVID-19 ställer Norwegian 40 procent av sin långlinjeflotta på marken och ställer in 25 procent av sina kortdistansflygningar. Samtidigt ska hälften av personalen permitteras.

USAs beslut att stoppa samtliga flygningar från Europa med undantag för Storbritannien har gjort en redan svår situation på grund av COVID-19 ännu svårare för Norwegian som nu ställer in fler avgångar. Enligt ett pressmeddelande från flygbolaget kommer man fram till slutet på maj ställa 40 procent av sin långlinjeflotta på marken och ställa in närmare 25 procent av sina flygningar inom Europa. Detta kommer beröra hela bolagets linjenät och fler än 4 000 avgångar.

”Det är här är en situation som saknar motstycke och vår huvudsakliga prioritet är fortsatt att våra kunder och kollegor ska vara säkra. De nya restriktionerna sätter ytterligare tryck på en redan svår situation. Vi uppmanar internationella myndigheter att agera nu för att försäkra sig om att flygindustrin kan skydda jobb och fortsätta vara en vital del i den globala ekonomins återhämtning”, säger Jacob Schram VD på Norwegian.

Fram till den 29 mars kommer Norwegian att ställa in de allra flesta flygningarna till USA från Amsterdam, Madrid, Oslo, Stockholm, Barcelona och Paris medan samtliga flygningar från Rom till USA ställs in fram till slutet på maj. Från 29 mars till slutet av april kommer alla flygningar till USA från Paris, Barcelona, Madrid, Amsterdam, Aten och Oslo att ställas in. Alla linjer mellan London Gatwick och USA fortsätter som planerat och Norwegian kommer att omdirigera så många kunder som möjligt via London under reseförbudet.

Norwegian ställer även in ett stort antal inrikesflygningar i Norge samt flygningar i Skandinavien som Oslo-Stockholm och Oslo-Köpenhamn. Alla flyg till Italien ställs också in. Ett flertal av inrikeslinjerna och flygningar inom Skandinavien kommer att slås ihop. Kunder som har köpt biljetter till berörda flygningar kommer att kontaktas via sms och e-post med alternativa datum längre fram.

På grund av den extraordinära situationen på marknaden till följd av coronaviruset och en dramatiskt minskad efterfrågan, måste bolaget titta på alla möjliga alternativ för att minska kostnaderna. Dessvärre innebär det omedelbara permitteringar av uppemot 50 procent av vår personal, och det kan bli ännu fler. Alla avdelningar drabbas av de tillfälliga permitteringarna. Norwegian uppger att man har en bra dialog med fackföreningarna och berörda avdelningar och de anställda kommer att bli informerade. 

(Foto: Norwegian)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.