IATA vill se statsstöd till Mellanösternbolag

På grund av coronavirusets påverkan på flygtrafiken vill nu IATA att länderna i Mellanöstern ska gå in och finansiellt hjälpa flygbolagen som nu förlorar intäkter.

Flyget i Mellanöstern har drabbats hårt av coronaviruset med många inställda avgångar och reducerad kapacitet som följd. För att regionens flygbolag ska kunna fortsätta att flyga och verka vill nu IATA att länderna i Mellanöstern ska hjälpa flygbolagen ekonomiskt.

Många av flygbolagen i Mellanöstern är redan idag statsägda och IATA är tydliga med att man inte vill se att länderna stöttar sina flygbolag med direkta utbetalningar, vilket säkerligen redan förekommer. Istället vill man se att länderna underlättar för flygbolagen i deras dagliga drift med exempelvis reducerade landnings- och överflygningavgifter.

De tre stora flygbolagen i Mellanöstern, Emirates, Etihad och Qatar Airways har nästintill ställt in samtliga flygningar till Kina och har enligt IATA tillsammans med övriga påverkade flygbolag i regionen gått miste om 100 miljoner dollar i intäkter på grund av corona.

Emirates har erbjudit sina anställda både betald- och obetald ledighet för att underlätta den ekonomiska situationen något. Emirates har även beslutat sig för att tillfälligt sluta flyga till och från Iran som ett resultat av coronaviruset.

(Foto: Richard Vandervord)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.