Har du rätt att få pengarna tillbaka vid inställd resa?

Om man har en flygbiljett, alternativt en paketresa bokad som nu inte kan genomföras på grund av coronaviruset kan du ha rätt att få pengarna tillbaka för resan.

Har du köpt flyg i kombination med exempelvis boende, turisttjänst eller hyrbil kan det räknas som en paketresa. Om du avbokar en paketresa kan paketresearrangören ha rätt att ta ut en rimlig avgift för de kostnader som arrangören haft på grund av din bokning. Enligt lag har arrangören dock inte rätt att ta ut avgiften om din avbeställning beror på oundvikliga och extraordinära omständigheter på resmålet. Det gäller exempelvis vid större risker för människors hälsa eller utbrott av allvarlig sjukdom på resmålet som du inte kände till när du bokade resan vilket kan appliceras på COVID-19 i vissa fall.

Du ska också ha rätt till att få tillbaka pengarna för en avbokad paketresa om UD avråder från att åka till resmålet och om du tillhör en riskgrupp och har ett läkarintyg som säger att du inte bör åka på resan. Dessutom har du rätt att få tillbaka pengar för din paketresa om alla turistattraktioner eller infrastruktur har stängt ner på resmålet vilket gör att själva syftet med din paketresa inte kan uppfyllas.

Läs mer om resor och COVID-19 hos Hallå Konsument

Om du endast har bokat flygbiljetter gäller inte paketreselagen. Dina möjligheter att få pengarna tillbaka när du avbokar en vanlig flygbiljett beror på avbokningsvillkoren för din bokning. Varje flygbolag har egna resevillkor, vilket innebär att du behöver kontrollera vad det står i villkoren för just din bokning för att vara säker på vad som gäller för dig. Du har alltid rätt att få tillbaka skatter och avgifter som flygbolaget inte har haft en kostnad för.

Flygbolaget är däremot inte alltid skyldigt att kompensera dig eller ersätta dig för dina merkostnader. Om flyget ställs in på grund extraordinära omständigheter behöver inte flygbolaget betala ersättning. Att flyg inte längre får flyga till ett visst resmål eller en viss region, som kan vara fallet när det gäller coronaviruset, kan bedömas som extraordinära omständigheter. Om flygbolaget själv väljer att ställa in flyget, för att exempelvis skydda sin personal mot en eventuell smitta är det inte säkert att det anses vara en extraordinär omständighet.

Om du vill resa vid ett annat tillfälle kan du även kontakta flygbolaget för att kontrollera om det finns möjlighet att omboka resan. Flera flygbolag erbjuder nu sina resenärer att boka om sina resor till senare datum, däribland SAS.

(Foto: Blane)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.