BRA ställer in 1 300 avgångar – alla inrikeslinjer berörs

Inga flyglinjer läggs ned men cirka 1 300 inställda avgångar fram till den 3 maj blir konsekvensen av det akuta åtgärdspaket som BRA tar till på grund av COVID-19. Många tusen passagerare kommer att påverkas och samtidigt tror flygbolaget inte att detta kommer att räcka och planerar redan för ytterligare trafikförändringar.

Från den 23 mars börjar BRA att ställa in avgångar med låga bokningsiffror på grund av COVID-19. Det rör främst avgångar mitt på dagen och sena kvällsavgångar enligt ett pressmeddelande från bolaget. Mellan den 23 mars och 3 maj ställer BRA in 1 300 avgångar, men än så länge väljer BRA att inte lägga ner några flyglinjer i nuläget men man utesluter inte att detta kan ske framöver.

De 1 300 inställda avgångarna mellan den 23 mars och 3 maj kommer att påverka samtliga BRAs inrikeslinjer och en del av bolagets utrikeslinjer. De linjer som får flest inställda avgångar är generellt de som idag har flest antal avgångar per dag och det är Malmö-Stockholm Bromma som drabbas mest där 178 avgångar försvinner. Malmö-linjen följs sedan av Göteborg-Stockholm Bromma där 151 avgångar försvinner samt Ängelholm/Helsingborg-Stockholm Bromma där 96 avgångar tas bort ur trafikprogrammet.

”Vi står inför den absolut mest utmanande tiden för den svenska flygbranschen och för BRA som bolag någonsin. Det vi nu gör är inget vi vill göra, men den extraordinära situationen med ett extremt tapp av antal bokningar kräver extraordinära aktiviteter”, säger Geir Stormorken som är flygbolagets VD.

BRA har tidigare meddelat att bokningstakten avtog dramatiskt i slutet av förra veckan och trenden ser ut att hålla i sig den närmaste tiden. Detta gör att BRA trots allt inte tror att de åtgärder som nu tas kommer att räcka.

”Flygbranschen behöver akut och snabbt stöd från politiskt håll om tillgängligheten i landet ska säkras. Vi på BRA är inte ensamma i den situation vi befinner oss i. Detta kommer på toppen av två år med flygskatt, flygskam, kraftigt ökade flygplatsavgifter i Sverige, stigande priser på utsläppsrätter i EU och en ogynnsam valutakurs där BRAs intäkter är i kronor och merparten av utgifterna i euro och dollar”, säger Geir.

BRA kommer den närmaste tiden att stoppa all ombordservering för att på alla sätt minimera risk för smittspridning. Andra tillfälliga åtgärder som BRA planerar att göra är man tittar på att senarelägga leveranser av två nya ATR 72-600-flygplan, flyttar fram starten av Stockholm Bromma-Oslo/Torp till sommaren och starta samtal med facket om att tillfälligt sänka lönerna för bolagets anställda. Redan nu har BRAs ledningsgrupp infört egen lönesänkning med 20 procent.

BRA är trots det ytterst utmanande läget fortsatt ekonomiskt stabilt, där det besparings- och förändringsarbete som bolaget inledde i april förra året har fungerat väl. Flygbolaget är inte börsnoterade, utan ägs helt via det svenska bolaget Braganza av Per G Braathen. Bolagets ägare och styrelse står bakom och stöder BRAs arbete och insatser.

BRAs VD Geir Stormorken medverkade för övrigt vid fredagens möte med infrastrukturminister Tomas Eneroth.

”Jag upplever att infrastrukturministern nu är mycket väl införstådd i det pressade läge vi flygbolag och flygbransch befinner oss i och att läget är ytterst akut. Åtgärder kan inte vänta utan måste komma till omedelbart”, avslutar Geir Stormorken.

Utöver de flygningar som BRA redan ställt in under mars: Så här berörs BRA:s inrikeslinjer 23 mars – 3 maj:

INRIKES

 • Ängelholm/Helsingborg-Bromma: -96 avgångar.
 • Göteborg-Bromma: -151 avgångar.
 • Halmstad-Bromma: -10 avgångar.
 • Kristianstad-Bromma: -48 avgångar.
 • Kalmar-Bromma: -64 avgångar.
 • Malmö-Bromma: -178 avgångar.
 • Örnsköldsvik-Bromma: -48 avgångar.
 • Östersund-Bromma: flygs som planerat.
 • Östersund-Göteborg: flygs som planerat.
 • Östersund-Malmö: flygs som planerat.
 • Ronneby-Bromma: -40 avgångar.
 • Sundsvall-Bromma: -64 avgångar.
 • Trollhättan-Bromma: -70 avgångar.
 • Umeå-Bromma: -76 avgångar.
 • Visby-Bromma: -66 avgångar.
 • Visby-Göteborg: -14 avgångar.
 • Visby-Malmö: – 4 avgångar.
 • Växjö-Bromma: -76 avgångar.

UTRIKES

 • Bromma-Oslo/Torp: premiären flyttas fram till juni.
 • Bromma-Riga: startar i slutet av mars som planerat, men med färre avgångar-14 avgångar.
 • Bromma-Tallinn: startar i slutet av mars som planerat, men med färre avgångar- 22 avgångar.
 • Malmö-Berlin: startar som planerat i slutet av mars. Flyger som planerat.
 • Malmö-Split: flyger som planerat.
 • Göteborg-Berlin: startar som planerat i slutet av mars. Flyger som planerat.
 • Växjö-Berlin: flyger som planerat.

(Foto: BRA)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.