EU slopar slott-regel

EU har nu valt att tillfälligt slopa användningsregeln kring slottar som innebär att ett flygbolag måste använda minst 80 procent av den tilldelade slotten. Slopningen av regeln ska nu innebär att flygbolag ska slippa genomföra tomma flygningar på grund av COVID-19 bara för att få behålla sina slottar.

Efter många rapporter om att flygbolag runt om i Europa flyger runt med tomma flygplan bara för att behålla sina slottar har EU nu tillfälligt slopat sin regel kring användningen av start- och landningstillstånd på de europeiska flygplatserna. Regeln som nu försvinner innebär att ett flygbolag måste använda minst 80 procent av sin slott för att behålla den även nästa år och med en minskad efterfrågan på grund av COVID-19 så är det många flygbolag som inte kan fylla flygplan för att använda sina slottar 80 procent eller mer.

När nu regeln försvinner kan flygbolagen istället för att flyga runt med tomma flygplan ställa dem på marken utan risk för att förlora start- och landningstillstånd då man använder sina slottar under 80-procentspärren. Detta är något som de allra flesta ser som något positivt då flygbolag kan spara bränslekostnader och från EUs sida väljer man också att se på det faktum att utsläppen minskar när flygbolagen inte behöver flyga runt med tomma flygplan enbart för att behålla slottar.

Några som däremot inte är nöjda med EUs beslut är troligen Ryssland och Saudiarabien som befinner sig i konflikt om oljepriset. Förhandlingar mellan länderna har kollapsat och nu ökar de båda produktionen av olja i ett försök att försvåra för den andre. Med färre flygningar att vänta framöver så kommer de troligen sälja ännu mindre olja än tidigare.

(Foto: Radosław Drożdżewski)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.