Västerås flygplats läggs ned

Efter flera år med stora underskott har Västerås Stad nu beslutat att lägga ner Västerås flygplats som de senaste åren haft en mycket sparsam reguljärtrafik.

Med en året runt linje till London Stansted och två sommarlinjer till Alicante samt Malaga med totalt åtta avgångar i veckan har det varit en omöjlig uppgift att få ekonomin att gå ihop för Västerås flygplats. Under förra året visade man ett underskott på 24 miljoner kronor och på grund av de ständiga underskotten väljer nu Västerås Stad med Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöparitet i spetsen att lägga ner flygplatsen.

Västerås flygplats kommer dock inte att läggas ner omedelbart utan det kan ta ett par år, då nedläggningen är beroende av en rad avtal och anställningar enligt SvD. Ett av avtalen som påverkar nedläggningen är det med Ryanair som är det enda bolaget som trafikerar flygplatsen med reguljära flyglinjer. Västerås flygplats närhet till Arlanda påverkar flygplatsens möjligheter till linjetrafik kraftigt.

Debatten kring Västerås flygplats vara eller icke-vara har pågått en tid och under 2016 när ett misslyckat försök med att få Nextjet att trafikera flygplatsen blev det ett underskott på drygt 60 miljoner kronor. Dessutom lämnade flygplatsen styrelseordförande då sin post.

Om Västerås flygplats ska fortsätta att leva kvar som en flygplats för mindre flygplan är oklart. Idag finns det flera flygskolor och flygklubbar aktiva på flygplatsen. Fram till år 2015 hade Västerås flygplats även en del fraktflyg med TNT.

(Foto: My another account) 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.