Fler passagerare för SAS i februari – negativ utveckling dock att vänta

Tillväxten i antal passagerare, enhetsintäkt och passageraryield utvecklades positivt i februari, med endast en begränsad påverkan av COVID-19. Så summerar SAS årets andra månad, men framöver ser man en större påverkan av coronaviruset.

Den totala kapaciteten och antalet betalda passagerarkilometer ökade med 1,4 procent respektive 0,5 procent i februari jämfört med samma månad föregående år för SAS. Samtidigt ökade den valutajusterade enhetsintäkten med 1,1 procent och passageraryielden med 2,2 procent. Antalet resenärer ökade med 3,4 procent hos SAS i februari 2020 jämfört med februari 2019, men mars lär blir en annan historia på grund av utbrottet av coronaviruset. På grund av utbrottet ser SAS framöver en avmattad efterfrågan och anpassar sitt nätverk och kapacitet därefter.

Som en effekt av COVID-19 ställde SAS in sina flygningar till och från Kina den 31 januari, norra Italien den 4 mars och Hongkong den 5 mars. SAS justerar även andra delar av nätverket och minskar kapaciteten på linjer med lägre efterfrågan.

”Vi har sett en minskad efterfrågan på grund av COVID-19-utbrottet, främst på interkontinentala resor och resor till och från norra Italien, men även i andra delar av vårt nätverk. Vi fortsätter den nära dialogen med relevanta myndigheter och följer deras rekommendationer. För att motverka de negativa ekonomiska effekterna, reducerar vi även vår kapacitet på linjer med få bokningar. Med tanke på den osäkra situationen fortsätter vi även arbetet med flertalet initiativ för att minska kostnaderna och bevara vår starka likviditetsposition”, säger Rickard Gustafson, VD för SAS.

Även om februari visade på fler resenärer och en liten påverkan av COVID-19 så är det tydligt var COVID-19 påverkar främst. För SAS del minskade intäkterna per passagerarkilometer med 16,3 procent på bolagets långlinjer samtidigt som man minskade kapaciteten, ASK, med drygt nio procent. Framöver lär intäkterna även dala på de europeiska- och inrikeslinjerna och SAS har tidigare varnat för att det kan bli aktuellt att anställda kan skickas på obetald ledighet på grund av att man ställer in flygningar på grund av en minskad efterfrågan på flygresor.

(Foto: SAS)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.