Fjärrstyrd flygledning på gång i Danmark

Billunds flygplats blir först i Danmark med att använda sig av flygtrafikledningen på distans då man tecknat ett nytt avtal med Naviair på 15 år gällande flygtrafikledning.  

Remote Tower Service, RTS, är på väg att introduceras i Danmark. Detta sedan det blivit klart att Billunds flygplats blir den första i landet med fjärrstyrdflygtrafikledning. Billunds flygplats har nyligen tecknat ett nytt avtal med danska Naviair som kommer att stå för den fjärrstyrda flygledningen.

Flygledarna kommer dock inte att sitta allt för långt bort från Billunds flygplats när de ska fjärrstyra den jylländska flygplatsen. Detta då kontrollcentralen för fjärrstyrd flygtrafikledning kommer att anläggas och byggas på Billunds flygplats i anslutning till det nuvarande flygledartornet på flygplatsen.

Den nya centralen kommer att öppna för att fler danska flygplatser ska kunna ansluta sig till fjärrstyrdflygtrafikledning framöver, men först blir det Billunds flygplats som ska börja styras med Remote Tower Service under den första halvan av år 2022.

Naviair har valt att använda sig av Frequentis DFS Aerosense som leverantör av den tekniska delen av den fjärrstyrda flygtrafikledningen. Frequentis har redan idag sin teknik med Remote Tower Service på plats i bland annat Tyskland, Österrike och Island.

(Foto: Naviair)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.