Split rustar för sommaren

Split har gått om Mallorca som det resmål dit flest svenskar vill resa i sommar och flygplatsen i den kroatiska staden förbereder sig nu för ännu en hektisk sommar med att renovera start- och landningsbanan.

Enligt Tickets bokningsstatistik så har Split gått om Mallorca och blivit det resmål som flest svenskar vill resa till under den kommande sommaren. Splits popularitet når alltså rekordnivåer i Sverige och det är inte bara i Sverige som man vill resa till den kroatiska kuststaden. Splits flygplats har under de senaste åren sett en kraftig ökning av antalet resenärer på flygplatsen och under förra året invigde man en ny terminal för att ta hand om de dryga tre miljoner resenärer som nu årligen använder flygplatsen.

Det är däremot inte bara terminalen som rustats upp och byggts ut. Flygplatsens start- och landningsbanan, 05-23, renoveras nu inför sommarsäsongen som startar i slutet på mars. När banan renoveras dirigeras flygningar med Croatia Airlines och Eurowings till Zadars flygplats istället, men renoveringen genomförs i tre etapper för att påverka flygtrafiken så lite som möjligt.

Som en del i Split flygplats expansionsplaner ska man även konstruera en parallell taxibana med start- och landningsbanan för att öka kapaciteten. Dessutom planerar man för att bygga ut plattan samt skapa fler uppställningsplatser för flygplan. När detta däremot ska ske är oklart.

Under den kommande sommaren kommer bland annat SAS, Norwegian, BRA och Croatia Airlines att flyga till Split från Skandinavien. Dessutom tillkomme många charterflygningar till Kroatien under sommaren.

(Foto: Ballota)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.