SAS minskar kapaciteten och stopp för flyg till Hong Kong samt norra Italien

Coronavirusets spridning får nu fler konsekvenser för SAS som ställer in sina flygningar till Hong Kong och även till norra Italien. Samtidigt kan en minskad kapacitet leda till permitteringar och tjänstledighet bland bolagets anställda.

Som en effekt av utbrottet av coronaviruset, COVID-19 och de globala åtgärder som vidtagits för att begränsa spridningen av viruset, har efterfrågan på internationellt flygresande påverkats.

Som svar på en lägre efterfrågan, kommer SAS under de nästkommande två månaderna att minska kapaciteten på sträckor inom Europa och Skandinavien. Utöver de redan inställda flygningarna till samt från Fastlandskina, kommer bolaget även att ställa in sina flygningar till från Köpenhamn till Hongkong från den 5 mars.

SAS kommer även att stoppa samtliga flygningar till och från Milano, Bologna, Turin och Venedig mellan den 4 och 16 mars efter att den danska hälsoministern gått ut med en rekommendation om att undvika resande till norra Italien på grund av COVID-19. Även många andra europeiska flygbolag som Ryanair och Lufthansa har valt att stoppa flygningar till norra Italien.

För att minska intäktsbortfallet av en minskad efterfrågan, kommer SAS att genomföra ett antal initiativ för att reducera kostnaderna. På kort sikt leder en reducerad kapacitet till lägre flygrelaterade kostnader som bränsle, flygplatsavgifter och andra avgifter. SAS genomför även andra åtgärder för att sänka kostnaderna, bland annat nedskärningar i administration och personalkostnader, anställningsstopp samt att man skjuter upp icke-kritiska projekt, marknadsföring och kampanjer. Åtgärder relaterade till personalkostnader kan komma att innebära permitteringar, tjänstledighet, tidigarelagd pension eller andra initiativ.

Med tanke på den fortsatta osäkerheten kring utbrottet och dess inverkan på efterfrågan på resor, drar SAS tillbaka den guidning som gavs till marknaden i december 2019 för räkenskapsåret 2019-2020. I nuläget bedömer SAS att det är för tidigt att göra en rimlig bedömning av effekterna på bolagets verksamhet och finansiella utveckling.

(Foto: Alf van Beem)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.