Fransk superjumbo går i förtidspension

Tio år gammal. Äldre blir inte somliga flygplan och nu har en Airbus A380 från Air France ställt sig till skaran av flygplan som slutar flyga för tidigt när det franska flygbolaget tagit sin första superjumbo ur trafik.

Under förra veckan flögs Air Frances första Airbus A380 superjumbo på pensionering. Detta trots att flygplansindividen endast är tio år gammal och nu väntar en nedmontering och skrotning av flygplanet som haft beteckningen F-HPJB.

F-HPJB flögs redan i december till Malta där det målades helt vitt för att sedan återvända och flyga på Air France linjer fram till årsskiftet och nu är det alltså färdigflyget för gott. Den sista flygningen som F-HPJB genomförde som Air France gick mellan Shanghai och Paris innan flygplanet återlämnades till det tyska leasingbolaget Dr. Peters Group.

Efter att ha stått hos sin ägare, i Dresden, sedan början av året flögs A380:n under förra veckan till irländska Knock där det nu ska demonteras hos firman Eirtrade Aviation som hittat sin nisch i att demontera flygplan från Airbus och Boeing.

Att fasa ut flygplan efter en relativ kort tid i flottan blir dock en dyr historia för Air France. Enligt uppgifter från flygbolaget beräknar man att utfasningen av bolagets tio, nu nio Airbus A380 kommer kosta 370 miljoner euro motsvarande 3,9 miljarder kronor. Främst beror kostnaden på en kraftigt ökande avskrivningstakt som nu kommer att göras på upp till 13 år mot vad som normalt skulle skett över en 20 års period.

(Foto: abdallahh)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.