Ethiopian planerar för Afrikas största flygplats

En ny storflygplats likt Istanbul New Airport. Det vill Ethiopian Airlines bygga utanför Addis Abeba och man hoppas komma igång med bygget inom det närmsta halvåret.

Med den årliga tillväxt som Ethiopian Airlines har kommer Addis Abebas nuvarande flygplats Bole vara för liten om tre till fyra år. Därför vill Ethiopian Airlines bygga en ny storflygplats utanför den etiopiska huvudstaden, likt Istanbuls nya flygplats, som ska kunna hantera 100 miljoner resenärer årligen. Det är dock en bra bit ifrån Bole-flygplatsens passagerarantal under 2019 som landade på 12,1 miljoner resenärer.

Ethiopian Airlines VD, Tewolde Gebremariam, hoppas att den nya flygplatsen ska bli en som en hel stad med momsfria köpcenter, hotell och träningscenter. Byggstart hoppas flygbolaget kommer ske inom sex månader, men det är oklart när den nya flygplatsen som fått namnet Absera kommer att öppna.

Ethiopian Airlines ska investera fem miljarder dollar i den nya flygplatsen som kommer att ligga drygt sex mil från Addis Abeba och enligt ambitionerna bli Afrikas största flygplats. Den största flygplatsen i världsdelen idag är Johannesburg OR Tambo som under förra året hade 21,7 miljoner resenärer.

(Foto: Vob08)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.