Qatar Airways tar större steg in i IAG

Qatar Airways har ökat sin ägarandel i IAG från 21,4 till 25,1 procent och öppnar samtidigt upp för att investera i fler flygbolag framöver.

2015 köpte Qatar Airways 9,99 procent av IAG, International Airlines Group, och efter ytterligare ett köp i dagarna har Qatar ökat sin ägarandel till 25,1 procent i flygbolagsgruppen. I januari tog IAG bort sin gräns på ägandeskap från icke-EU bolag efter att ägarskapet utanför EU minskade från 47,5 till 39,5 procent. Detta är dock inget som påverkade Qatar Airways ökade andel i flygbolaget.

IAG ser framöver att man fortsatt vill ha ett majoritetsägande inom EU för att kunna upprätthålla de nuvarande rättigheterna för flyg inom samt till och från EU. IAG består idag av flygbolagen British Airways, Iberia, Aer Lingus, Vueling, LEVEL och Level Europe.

Samtidigt som Qatar Airways tillkännagav att man ökat sin ägarandel i IAG så öppnade även bolagets VD, Akbar Al Baker, för att Qatar Airways kan komma att investera i fler flygbolag framöver. En tänkbar kandidat är RwandAir då Qatar Airways sedan tidigare investerat i Kigali-flygplatsen där RwandAir har sin bas.

I nuläget äger Qatar Airways 10 procent i LATAM, 10 procent i Cathay Pacific samt 5 procent i China Southern Airlines. Tidigare ägde Qatar Airways även 49 procent av Air Italy som nu försatts i konkurs.

(Foto: Russell Lee)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.