Neeleman vill sälja TAP Air Portugal

Det är spänt i förhållandet mellan TAP Air Portugals två storägare, den portugisiska staten och flygbolagsentreprenören David Neeleman och därför överväger den senare nu med att sälja sin del i flygbolaget till någon av de tre stora flygbolagskoncernerna i Europa.

Flygbolagsentreprenören David Neeleman vill sälja sin andel av TAP Air Portugal. Detta då det är spänt i förhållandet mellan Neelemans bolag Atlantic Gateway och TAPs andra ägare den portugisiska staten. Neelemans bolag äger idag 45 procent av TAP medan Portugal äger 50 procent och de resterande fem procenten ägs av flygbolagets anställda.

Enligt David Neeleman själv kommer han att sälja sin andel i TAP till någon av de tre stora flygbolagskoncernerna i Europa, antingen Lufthansa Group, IAG eller Air France-KLM. Enligt ch-aviation pågår förhandlingar med potentiella köpare och dessa är på god väg framåt.

Huvudkandidaten för att ta över Neelemans del i TAP är Lufthansa Group som allierat sig med Star Alliance-kollegan United Airlines i samband med förhandlingarna om TAP. TAP Air Portugal redovisade en förlust på 95,6 miljoner euro under 2019 och detta är något som inte kan fortsätta samtidigt som den portugisiska infrastrukturministern Pedro Nuno Santos menar att man blivit lovade att flygbolaget ska redovisa vinst.

(Foto: Nicky Boogaard)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.