BRA punktligare än tåget

En jämförelse av punktlighet mellan flyg och tåg för 2019 figurerar i media där SJ:s snabbtåg framställs som punktligast. Men på fem av de åtta jämförda sträckorna är flygbolaget BRA punktligast.

I en jämförelse som figurerat i media den senaste tiden framställs SJ:s snabbtåg som punktligast under 2019 på åtta utvalda och jämförda sträckor. Med 81 procent av flygen på tid inom maximalt fem minuters ankomst efter tidtabell under hela 2019 är BRA dock punktligare än de flesta lång- och medeldistanstågen (regionaltågen) i Sverige. Detta då långdistanstågens punktlighet 2019 låg på 79,2 procent enligt Trafikverket.

I tabellen nedan redovisar BRA sin punktlighet under 2019, med samma mått som tåget, med maximalt fem minuters ankomst efter tidtabell till destinationen. Till fem av de åtta jämförda destinationerna var BRA punktligare än SJ.

BRA skriver i ett pressmeddelande att man flyger både snabba och aningen långsammare flygplan, men särredovisar inte sina ”snabbflyg” på det sätt som SJ gör för sina ”snabbtåg”. Dessutom skriver BRA att tågoperatören MTR Express i tidigare pressmeddelanden har påstått att BRA har 68 procent punktlighet inom fem minuter för sina flyg mellan Stockholm och Göteborg, vilket är direkt fel. Detta då BRAs punktlighet ligger på 81 procent inom fem minuter.

BRA börjar även under året att publicera punktlighet på sin hemsida, så den blir jämförbar både med tåg och andra flygbolag för att undvika missvisande jämförelser.

 BRA, enligt flygbolagets statistikSJ:s snabbtåg, enligt SJ:s egen statistik ”Flyg”, enligt påstående från SJ
Sthlm-Göteborg77,4 %77 %64 %
Göteborg-Sthlm78,3 %77 %64 %
Sthlm – Malmö73 %76 %71 %
Malmö – Sthlm78,5 %74 %71 %
Sthlm-Sundsvall88,3 %86 %58 %
Sundsvall – Sthlm84,6 %81 %75 %
Sthlm – Umeå74,8 %81 %61 %
Umeå – Sthlm71,7 %84 %64 %

(Foto: BRA)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.