Europa – svag tillväxt under 2019

Den lägsta passagerartillväxten på fem år är resultatet av 2019 när ACI sammanställt passagerarsiffrorna på de europeiska flygplatserna och Sverige är ett av länderna som sticker ut ur mängden.

2019 noterades med den lägsta passagerartillväxten på fem år, antalet passagerare ökade med 3,2 procent under det gångna året när ACI, Airport Council International sammanställt statistiken för de europeiska flygplatserna. Den tydligaste avtagande tillväxten går att se på flygplatser i Europa utanför EU som främst drivits på av en minskad inrikestrafik som minskade med 1,1 procent samtidigt som utrikestrafiken ökade med 4,6 procent.

För flygplatserna i EU innebär 2019 en ökning av resenärer med 57,8 miljoner fler resenärer vilket motsvarar antalet passagerare som Madrids flygplats hanterar årligen. Skillnaden mellan EU och icke-EU flygplatser inom ACIs Europa syns tydligt då hela 76 procent av tillväxten 2019 kom från flygplatser i EU.

Bland de största flygplatserna var det Wien som växte mest (+17,1%) följt av Milano Malpensa (+16,6%) och Riga (+10,5%). På fjärde plats återfinns Berlin-Tegel (+10,1%) som återhämtat sig fint efter Air Berlins konkurs under 2017.

Sverige stack ut ur mängden år 2019. Tillsammans med endast Island (-26,1%) och Slovenien (-5,0%) som drabbats av flygbolagskonkurser under det gångna året, samt Bulgarien (-3,5%) och Slovakien (-0,1%) så minskade antalet flygresenärer i landet med fyra procent under 2019 jämfört med 2018. Även Storbritannien, Danmark, Nederländerna och Tyskland visade på svaga siffror men fortsatt med en positiv tillväxt av passagerare.

Stockholm Arlanda placerade sig plats 27 över de största flygplatserna i Europa med en passagerarminskning på 4,4 procent. Köpenhamn återfinns på 19e plats (-0,2%) medan Oslo Gardermoen landade på en 23e plats bland Europas största flygplats (+0,3%).

(Foto: Hansueli Krapf)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.