Mer försening för Mitsubishis SpaceJet

Mitsubishis flygplan SpaceJet M90 blir nu ännu mer försenat när leveransdatumet för det första flygplanet av typen skjuts fram till år 2021 och i nuläget är hela programmet åtta år försenat.

Mitsubishis civila flygplanstyp SpaceJet M90, tidigare MRJ90, kantas av stora ekonomiska förluster och förseningar i certifiering- och tillverkningsprocessen. I nuläget är hela programmet för flygplanstypen försenat åtta år och nu ser det ut att bli ännu mer försenat.

Detta då det kommer rapporter om att den japanska flygplanstillverkaren inte kommer att leverera några flygplan av typen förrän efter mars år 2021. Enligt de tidigare planerna skulle det första SpaceJet-flygplanet ha levererats till ANA i mitten av 2020, men så blir alltså inte fallet.

I nuläget har Mitsubishi byggt fyra testflygplan som just nu ingår i bolagets testprogram för att få flygplanet certifierat i USA. Ett femte SpaceJet-flygplan finns också färdigbyggt och ska börja flyga någon gång i vår. Monteringen av det femte flygplanet är även det försenat då man var tvungen att göra om kabeldragningar och ett antal andra system på flygplanet.

Bland kunder till Mitsubishi finns det svenska leasingföretaget Rockton Aviaton som har en beställning på tio SpaceJet M90-flygplan samt ytterligare tio optioner på flygplan från Mitsubishi.

(Foto: CHIYODA I)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.