Hur länge orkar Heathrow stå emot?

Kapacitetsbrist gör att London Heathrows ställning som Europas största flygplats är hotad och inom ett par år förväntas både Paris Charles de Gaulle och Istanbul att gå om Heathrow i kampen om Europas största flygplats.

London Heathrows kända kapacitetsbrist börjar nu hota flygplatsens tillväxt på allvar. Detsamma gäller utvecklingen för Amsterdam Schiphol och gemensamt för de båda flygplatserna är att infrastruktur och flygtrafikledning har svårt att hantera fler flygningar än de som genomförs idag. Trots detta så växte Heathrow något överraskande med 2,9 procent i januari vilket är lika mycket som närmsta konkurrenten Paris Charles de Gaulle gjorde.

I januari noterades Heathrow för nästan 6,1 miljoner resenärer medan Charles de Gaulle hanterade 5,5 miljoner resenärer följt av Istanbuls nya flygplats med drygt 5,2 miljoner resenärer. Hur länge Heathrow kommer orka stå emot både Charles de Gaulle och Istanbul återstår att se, men den turkiska flygplatsen har som mål att under 2020 ha över 70 miljoner resenärer vilket skulle ge goda chanser för Istanbul att ta en andra, eller i alla fall tredje plats på listan över Europas största flygplatser.

Under helåret 2019 ökade antalet resenärer på Heathrow med en procent (80,9 miljoner resenärer) jämfört med tvåan Charles de Gaulle (76,1 miljoner resenärer) där det flög 5,4 procent fler resenärer under 2019 jämfört med 2018. Trea under förra året blev Schiphol (71,7 miljoner resenärer) som också är märkta av kapacitetsbrist då antalet resenärer endast ökade med 0,9 procent. För 2019 återfinns Istanbuls nya flygplats först på sjunde plats med 52,5 miljoner resenärer med en ökning på 55 000 procent jämfört med 2018. Det har sin förklaring i att flygplatsen invigdes under hösten 2018 för att vara i full drift först i april 2019.

(Foto: Mike McBey)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.