Widerøe minskar verksamheten – 4000 avgångar försvinner

4000 avgångar försvinner under året när Widerøe tagit beslut om att lägga ner 15 procent av sin kommersiella produktion på kortbanenätet i Norge på grund av en bristande lönsamhet.

Lönsamheten för att driva de kommersiella linjer som Widerøe gör på det norska kortbanenätet är satt under hård press. Detta på grund av ökade avgifter under flera år, en kraftig försvagning av den norska kronan och den generella marknadsutvecklingen i Norge vilket gjort att Widerøe nu beslutat att lägga ner 15 procent av sin produktion på det kommersiella kortbanenätet i Norge. Det innebär att 4 000 avgångar försvinner under året med start den 4 maj.

Det är främst i Nordnorge som Widerøes neddragningar kommer märkas, men även sex flyglinjer från Oslo läggs ner under stora delar av året. Enligt ett pressmeddelande från Widerøe drabbas främst Evenes som blir av med rutter både till Bodø och Andenes.

”Vi lägger dessvärre ner helt nödvändig kollektivtransport i Distrikts-Norge. Vi vet att resultatet av dessa neddragningar blir en transportstandard som inte är i närheten av att täcka de resebehov som finns i kommunerna. Dock har vi inget val. Vi har haft en diaolg med Samferdselsdepartementet och vår önskan är att flera av dessa linjeområden (som nu läggs ner) tas in som upphandlade flyglinjer”, säger Widerøes VD Stein Nilsen.

På följande linjer blir det färre avgångar med Widerøe framöver:

Bodø – Svolvær, Svolvær – Bodø, Bodø – Mo i Rana, Mo i Rana-Bodø, Florø – Oslo, Bergen – Florø, Florø – Bergen, Tromsø – Vadsø, Vadsø – Tromsø, Tromsø – Alta, Alta – Tromsø, Oslo – Hovden, Hovden – Oslo, Tromsø – Hammerfest, Hammerfest – Tromsø

Följande linjer läggs ner under flera månader under året och flygs främst i samband med påsk och jul:

Direktlinjen Oslo – Sandnessjøen

Direktlinjen Oslo – Brønnøysund

Direktlinjen Oslo – Mo i Rana

Direktlinjen Oslo – Svolvær

Direktlinjen Oslo – Leknes

Direktlinjen Oslo – Namsos

Följande linjer läggs ner helt:

Bodø – Evenes

Andenes – Evenes

(Foto: Algkalv)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.