El-flyg är välkommet till Dalarna

Flygplatserna Mora och Borlänge ställer sig nu bakom en etablering av el-flyg i Dalarna. Ägarna till de båda flygplatserna, Region Dalarna och tre kommuner ser el-flyget som en möjlighet att återfå flygningar till Stockholm från främst Mora.

Mellansvenska Handelskammaren har tillsammans med övriga tre norrländska handelskammare i en skrivelse till utrikeshandelsminister Anna Hallberg och näringsminister Ibrahim Baylan påpekat att näringslivet är i ett behov av internationella resor för att kunna växa och nå ut till ägare, kunder, underleverantörer och specialkompetens som ofta finns utanför Sveriges gränser. I den nya exportstrategin som regeringen presenterade i december nämns inte flyget, något som är vitalt för näringslivet. Handelskammarna slår fast att flyget fortsatt måste få vara en del av den svenska exportstrategin.

Mellansvenska Handelskammaren vill till exempel se att man återigen gör en upphandling för flygtrafik från Mora till Stockholm Arlanda där man ställer högre krav på minskat utsläpp. Detta skulle sedan kunna vara en mall för hur framtida upphandlingar kring flyg i Sverige ska se ut enligt Andreas Garp VD för Mellansvenska Handelskammaren.

I samband med skrivelsen till ministrarna Hallberg och Baylan har även flygplatserna i Mora och Borlänge som ägs av Region Dalarna och Mora, Borlänge samt Falun kommun sagt att man vill ta emot el-flygplan i samband med testflygningar och vara en bas för testverksamhet kring utveckling av laddningsteknik samt flygutprovning. Detta kan i förlängningen ses som ett steg för att få tillbaka reguljära flygningar till främst Mora flygplats, men även Borlänge där el-flygplan kan nyttjas.

(Foto: Skistar)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.