Alaska Airlines går med i Oneworld

Oneworld ser ut att få en ny medlem under nästa år då Alaska Airlines bestämt sig för att gå med i alliansen vilket samtidigt innebär ett utökat samarbete med den amerikanska kollegan American Airlines som var med och grundade Oneworld.

Den 1 maj 2020 lämnar LATAM Airlines Oneworld-alliansen då Delta Air Lines köpt 20 procent av flygbolaget. Oneworld har dock inte problem med att hitta ersätta till LATAM då två flygbolag nu står klara för att gå med i Oneworld. Redan den 31 mars i år kommer Royal Air Maroc att bli en fullvärdig medlem i Oneworld och under sommaren nästa år ska Alaska Airlines bli medlem i flygbolagsalliansen.

Alaska Arlines besked att man kommer gå med i Oneworld innebär samtidigt ett tätare samarbete med American Airlines på den amerikanska marknaden. Bland annat kommer American Airlines starta nya flygningar från Alaska Airlines hubb i Seattle till Bangalore i Indien och London Heathrow i höst respektive till våren år 2021. Redan nu finns det även möjlighet att tjäna Alaska Airlines miles på flygningar med American Airlines och Alaska Airlines-resenärer får tillgång till American Airlines Admirals Club-lounger världen över.

Att Alaska Airlines nu går med i Oneworld förstärker utseendet på den amerikanska flygmarknaden med tre stora krafter, American, Delta och United Airlines. Alaska Airlines har huvuddelen av sin trafik på den amerikanska västkusten och i Alaska vilket kompletterar American Airlines nuvarande linjenät och hubbstrategi.

(Foto: Tomás Del Coro)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.