Norwegian med kraftigt förbättrat resultat under 2019

Trots flygförbud på Boeing 737 MAX och problem med Rolls Royce-motorerna på bolagets Dreamliner-flygplan så visar Norwegian ett kraftigt förbättrat resultat under 2019 jämfört med tidigare år. Det är dock fortsatt en miljardförlust för Norwegian som gäller.

Norwegians resultat för 2019 och fjärde kvartalet visar att enhetsintäkterna ökade nio månader i rad. Bolaget har avvecklat olönsamma linjer utanför Norden och lagt ned baser för att få en mer effektiv drift. Utmaningarna med Boeings 737-Max plan och Rolls-Royce motorerna på bolagets Dreamlinerplan påverkade dock siffrorna negativt. Helårsresultatet för 2019 slutade med en förlust på närmare 1,7 miljarder kronor.

Under hela 2019 har Norwegian genomfört en rad åtgärder för att förbättra lönsamheten. Bolagets interna sparpaketet #Focus2019 var framgångsrikt med kostnadsbesparingar på 2,3 miljarder norska kronor för hela året. Bolaget har dessutom skjutit fram flygplansleveranser, sålt flygplan, sålt Bank Norwegian aktierna och inrikesverksamheten i Argentina samt hämtat in nytt kapital för att stärka likviditeten.

Omsättningen för 2019 var 43,5 miljarder norska kronor, en ökning med åtta procent jämfört med 2018. Ökningen beror på högre enhetsintäkter och ökade extraintäkter per passagerare. Att bolagets strategiska fokus skiftade från tillväxt till lönsamhet resulterade i en kapacitetstillväxt på en procent medan enhetsintäkterna ökade med sju procent. Kabinfaktorn var på 86,6 procent och över 36 miljoner kunder valde att resa med Norwegian under 2019.

”2019 var en ny era för Norwegian då bolaget ändrade strategi från tillväxt till lönsamhet. Vi lyckades med målet att spara 2,3 miljarder norska kronor med #Focus2019 och hade flera positiva ekonomiska milstolpar. Fokus på lönsamhet fortsätter med programmet NEXT för att bygga en stark, hållbar och lönsam verksamhet som gynnar våra kunder, anställda och aktieägare”, säger Norwegians finansdirektör Geir Karlsen.

(Foto: Norwegian)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.