Norwegian fortsätter att minska utsläppen med uppgraderat verktyg i cockpit

Norwegian fortsätter att minska utsläppen med ny teknik och nya flygplan. En uppgraderad väderdatatjänst från svenska AVTECH kan minska utsläppen med ytterligare 10 000 – 15 000 ton koldioxid per år.

Mängden utsläpp är direkt relaterad till mängden bränsle som går åt och därför är det viktigt att flyga så bränsleeffektivt som möjligt. Med AVTECH:s verktyg får Norwegians piloter tillgång till avancerade data för att kunna optimera flygrutten på bästa möjliga sätt så att både bränsleförbrukning och miljöpåverkande utsläpp minskar.

Sedan 2018 använder Norwegians piloter avancerade väderdata från det svenska bolaget AVTECH vilket har minskat utsläppen med 16 000 ton per år på bolagets flygningar. AVTECH:s senaste produkt, Aventus Cruise Optimizer, är en vidareutveckling av grundprodukten som kan minska utsläppen med ytterligare 10 000 – 15 000 ton koldioxid per år. Ny teknik i cockpit i kombination med andra utsläppsreducerande åtgärder som Norwegian arbetar med minskar bolagets utsläpp med uppemot 200 000 ton COper år.

”Under testperioden med det nya verktyget kunde vi tydligt se att vi fick ännu effektivare flygrutter med ännu större bränslebesparingar och utsläppsminskningar som resultat. Varje kilo bränsle som kan sparas gör skillnad. På Norwegian jobbar vi kontinuerligt med att implementera ny teknik i våra moderna och bränsleeffektiva flygplan för att fortsätta minska utsläppen”, säger Stig Patey, Manager Fuel Saving på Norwegian.

Den nya produkten Cruise Profile Optimizer är utvecklad för att optimera flygningarna ytterligare med ny teknik som tar hänsyn till fler faktorer än tidigare. Tjänsten beräknar de mest bränsleeffektiva flyghöjderna för varje flygning beroende på rådande vindar och flygplanets prestanda baserat på antalet passagerare, distans, höjd och hastighet.

Den uppgraderade tjänsten från AVTECH har redan implementerats på Norwegians samtliga kort- och medeldistansplan, Boeing 737-800.

I slutet av 2019 införde Norwegian dessutom ett annat bränsle- och utsläppsbesparande verktyg, SkyBreathe. Med SkyBreathe kan Norwegian minska utsläppen med ytterligare två procent. På ett år kan man minska CO2-utsläppen med 140 000 ton med SkyBreathe, vilket motsvarar 25 procent av de totala utsläppen för inrikesflyget i Sverige.

”Det är roligt at se att vårt gemensamma utvecklingsarbete fortsätter resultera i lösningar som ger kraftigt positiva miljöeffekter i form av en reduktion i bränsle och CO2-utsläpp. Vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med Norwegian med fler innovativa lösningar som resultat”, säger David Rytter, VD för AVTECH Sweden AB.

(Foto: Norwegian)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.