LATAM lämnar Oneworld tidigare än planerat

LATAM Airlines har nu tillkännagivit att man planerar att lämna Oneworld-alliansen redan den 1 maj 2020 och inte den 1 oktober efter att Skyteam-bolaget Delta Air Lines köpt 20 procent av det sydamerikanska flygbolaget.

LATAM Airlines kommer att lämna sitt medlemskap i Oneworld tidigare än tänkt. Redan den 1 maj försvinner flygbolaget från alliansen, något som från början var tänkt att ske först den 1 oktober. LATAM kommer dock att fortsatt ha samarbetsavtal med Oneworld-bolagen British Airways, Cathay Pacfic, Finnair, Iberia, Japan Airlines, Malaysia Airlines, Qantas, Qatar Airways, Royal Jordianian, S7 Airlines och SriLankan Airlines. Dock kommer LATAM att avsluta sina bonusprogram och loungesamarbeten med Delta Air Lines konkurrent American Airlines.

Delta Air Lines blev tidigare i januari klara med affären som innebär att det amerikanska flygbolaget nu äger 20 procent av LATAM Airlines som är det största flygbolaget i Sydamerika. Vad det verkar så har Delta och American bytt partners i Sydamerika då American utökat sitt codeshare samarbete med brasilianska GOL som tidigare samarbetade med Delta.

Det är i nuläget oklart om LATAM kommer att gå med i Skyteam där Delta idag är med tillsammans med bland annat Air France, KLM och Korean Air. Oneworld i sin tur har dock fått in en ersättare till LATAM. Från den 1 april kommer nämligen Royal Air Maroc att bli en fullvärdig medlem i Oneworld och blir det första afrikanska flygbolaget att bli medlem i alliansen.

(Foto: Rafael Luiz Canossa)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.