El-flygplan visade upp sig på Bromma

Under tisdagen var det tjeckiska el-flygplanet Phoenix på besök på Bromma flygplats för att visa att el-flygplan nu är verklighet och inte något som kanske kommer att ske i framtiden.

Tillsammans med Svenska Flygbranschen visade den tjeckiska flygplanstillverkaren Pureflight upp sitt el-flygplan Phoenix i en hangar på Bromma flygplats under tisdagen. På plats i hangaren på Bromma flygplats fanns under dagen representanter från flygbolag, flygplatser och diverse gröna projekt inom flygbranschen. Dessutom var även ett antal riksdagspolitiker inbjudna för att ta del av flygbranschens utveckling kring el-flygplan.

Pureflights Phoenix-flygplan är ett enmotorigt el-flygplan som har plats för en pilot och en passagerare. Flygplanet är från början konstruerat som ett fossilt flygplan men nu uppgraderat till att drivas med el. Phoenix har en räckvidd på 30 mil och kan flyga i cirka 2,5 timmar.

Phoneix. (Foto: flyg24nyheter)

Under tisdagen flög Pureflight med Phoenix runt Bromma flygplats vid ett flertal tillfällen och det är ett ytterst tyst flygplan jämfört med dagens fossildrivna flygplansmotorer. Frågor som även lyftets under el-flygsevenemanget var användningen av biobränsle och framtidens flyg ser i nuläget ut som att den kommer bestå av konventionella flygplansmotorer som är effektiva, biobränsle som drivmedel och el-flygplan.

På plats var även det svenska el-flygsprojektet Heart Aerospace som siktar på att ha ett 19 sätes el-flygplan i luften år 2025. Heart har sin anläggning på Säve flygplats utanför Göteborg där man senare i vår eller i början av sommaren hoppas kunna visa upp sin första el-motordrivlina på marken. När Heart Aerospaces flygplan, ES-19, väl kommer upp i luften kommer det ha en räckvidd på 40 mil.

(Foto: flyg24nyheter)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.