Eskilstuna flygplats internationell igen?

Eskilstuna kommun vill att kommunens flygplats ska få status som internationell flygplats igen. Dock menar polismyndigheten att man inte har de resurser som krävs för att göra flygplatsen internationell.

Under sommaren 2018 försvann statusen som internationell flygplats för Eskilstunas flygplats i Kjula. Detta har inneburit att flygplatsen inte kan ta emot flygningar utanför Schengen något som Eskilstuna kommun nu vill ändra på genom att återinföra Eskilstunas flygplatsstatus som en internationell flygplats.

Sedan flygplatsen förlorade sin status som internationell flygplats har man tvingats säger nej till cirka 20 handlingförfrågningar från flygbolag, privat, taxi och företagsflyg som velat flyga till Eskilstuna från flygplatser utanför Schengen enligt Eskilstuna kommun.

Eskilstuna kommun skickade under det gångna året in en ansökan till regeringen om att göra flygplatsen i kommunen internationell igen och i november kom polismyndigheten med besked att man tycker ansökan bör avslås. Detta då polisen anser att man inte har resurser för att på ett säkert sätt kunna utföra de uppgifter som krävs vid en internationell flygplats. Samtidigt tycker polisen att Eskilstuna ligger för nära Skavsta och Västerås flygplats för att man ska motivera en internationell status på Kjula-flygplatsen.

Eskilstuna kommun menar dock att polisens resurser inte borde påverka näringslivet enligt SVT. I nästa steg blir det nu Finansdepartementet som ska avgöra frågan om Eskilstunas flygplats åter kan bli en internationell flygplats.

(Foto: Joshua06)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.