Norwegian backar om Heathrow

Förra året tilldelas Norwegian sex slottar från London Heathrow, men nu väljer det norska lågprisflygbolaget att lämna tillbaka dem då man inte planerar att börja flyga från den nästintill överfulla flygplatsen.

I december rapporterades det om att Norwegian tilldelats sex slottar av London Heathrow Airport där många flygbolag kämpar om att få slottar till sig. Detta startade spekulationer kring nya expansionsplaner för Norwegian från British Airways verkliga hemmaplan, men nu backar Norwegian från sina uppenbara planer på att starta trafik från Heathrow då man lämnar tillbaka slottarna till den brittiska flygplatsen.

Orsaken till att Norwegian lämnar tillbaka slottarna beror på de dokumenterade problem som finns med Rolls Rocye Trent-motorerna på bolagets Dreamliner-flygplan samtidigt som flygförbudet på Boeing 737 MAX sätter käppar i hjulen för det norska lågprisflygbolaget. Norwegians strategi att gå från expansion till lönsamhet spelar också in i beslutet att återlämna slottarna då man istället väljer att koncentrera sin verksamhet i London till Gatwick-flygplatsen.

Vem som ska få de nya slottarna, som gör det möjlighet att flyga tre gånger i veckan till och från Heathrow, är oklart. Slottillderlare är dock glada för att dela ut slottar till flygbolag som inte redan trafikerar flygplatsen och med tanke på British Airways dominans på Heathrow kan ett lågprisflygbolag ligga nära tillhands för Norwegians slottar. Tänkbara kandidater är bland annat amerikanska JetBlue och kanadensiska WestJet som tidigare ansökt om 70 respektive 14 slottar på Heathrow.

(Foto: News Øresund – Johan Wessman)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.