Politiker vill göra Växjö till testflygplats för el-flyg

Politiker i Region Kronoberg vill se Växjö flygplats som en testflygplats för el-flygplan. Detta som en del i regeringens önskan att påskynda en elektrifiering av flyget.

Politiker i Region Kronoberg vill att Växjö Småland Airport ska bli en testflygplats för el-flygplan. I en motion skriver de tre socialdemokratiska politikerna Henrietta Serrate, Robert Olesen och Lovisa Alm att ”Ett hållbart klimat är en av vår tids absolut största och viktigaste frågor. Vi socialdemokrater ser elektrifieringen av flyg som ett nödvändigt steg för att möjliggöra fortsatt resande med flyg i en hållbar framtid”.

De tre politikerna föreslår att Växjös flygplats ska kunna användas för att testa el-flygplan på flyglinjer, exempelvis till Stockholm enligt VXO News.

Den svenska tillverkaren och utvecklaren av el-flygplan, Heart Aerospace, arbetar för att deras flygplansmodell, ES-19, ska kunna sättas i trafik år 2025. El-flygplanet ska ta 19 passagerare och ha en räckvidd på 400 kilometer på batterier, tillräckligt för att trafikera en tredjedel av inrikestrafiken i Sverige.

(Foto: Mats Samuelsson)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.