Icelandair tar krafttag för jämställdhet

I november deltog Icelandair i undertecknandet av ett jämställdhetslöfte som tagits fram på IATA-konferensen i Berlin som totalt undertecknades av 25 flygbolag och nu presenterar Icelandair sina mål vad gäller jämställdhet. 

Förutom undertecknande av ett jämställdhetslöfte på IATA-konferensen i Berlin i november ger Icelandair samma löfte vid Reykjavik Global Forum of Women Leaders som har målet att främja jämställdhet över hela världen. 

Icelandair har genomfört betydande förbättringar när det gäller jämställdhet mellan könen under de senaste åren, till exempel genom att öka antalet kvinnor i ledande befattningar. Icelandair har också en av de högsta andelarna kvinnliga piloter i världen. 

År 2008 var det bara män i bolagets styrelse och koncernledning. Idag representerar kvinnor 40 procent av styrelsen och 33 procent av koncernledningen. I andra ledande befattningar är andelen mellan könen jämn. 

När det gäller Icelandairs personal ombord var andelen män i kabinbesättningar och kvinnliga piloter 5,3 respektive och 6,5 procent för ett årtionde sedan. Idag är andelen män i kabinbesättningarna 9 procent och andelen kvinnliga piloter 12 procent. Könsfördelningen inom underhåll av flottan har däremot inte förändrats med tiden och över 99 procent av dessa jobb innehas av män.

Under de senaste åren har Icelandair arbetat systematiskt för att främja jämställdhet. Flygbolaget har ett aktivt jämställdhetsprogram och fick ”lika lön-certifiering” tidigare i år.

Icelandair har satt upp följande mål för jämställdhet mellan kvinnor och män som ska vara uppfyllt 2025:

  • Att säkerställa en jämn könsbalans i de ledande befattningarna – aldrig mindre än 40 procent av endera könet i ledande befattningar
  • Att öka antalet kvinnliga piloter med 25 procent
  • Att öka antalet män i kabinbesättningarna med 25 procent
  • Att öka antalet kvinliga tekniker inom underhåll genom att främja jobb och utbildning för kvinnor.

(Foto: Icelandair)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.