Svensk Luftambulans köper tre nya Airbus-helikoptrar

Svensk Luftambulans har valt att förnya helikopterflottan med tre nya H145-helikoptrar från Airbus när samarbetet utökas med ytterligare två regioner.

Svensk Luftambulans har beställt tre nya H145-helikoptrar från Airbus. Affären presenterades vid den internationella konferensen Heli-Expo 2020 i Anaheim, Kalifornien. 

Luftambulans adderar de tre helikoptrarna som ett resultat av att Norrbotten och Västerbotten anslutit sig till samarbetet. Sedan tidigare är regionerna Värmland, Dalarna, Västra Götaland och Uppsala medlemmar.

Svensk Luftambulans opererar sedan tidigare tre äldre modeller av H145-helikoptern, dessa kommer att uppdateras till samma standard som de nya flygmaskinerna. Bland annat installeras en innovativ, fembladig rotor, som ökar lastningskapaciteten med 150 kg. Med uppgraderingen kommer också en förbättrad komfort, ökad enkelhet och tillgänglighet. 

Den nya rotorn höjer den maximala startvikten till 3 800 kg, med en lyftkapacitet motsvarande maskinens tomvikt, vilket är en betydande ökning i prestanda. Enkelheten i den nya, kullagerfria rotordesignen underlättar underhållet och ökar bekvämligheten för patienter, medicinsk personal och flygbesättning. Med en mindre diameter på rotorn ökar också framkomligheten, vilket möjliggör för H145 att användas där tillgängligheten är begränsad.   

De nyförvärvade H145-helikoptrarna kommer även vara utrustade med ett trådlöst, luftburet kommunikationssystem, Wireless Airborne Communication System (wACS). Systemet möjliggör säker tvåvägskommunikation för drift och underhåll under flygning såväl som på marken. 

”H145 har tjänat oss enormt väl hittills och den uppgraderade kapaciteten stöttar utbredningen av våra tjänster till en bredare befolkning på ett idealiskt sätt”, säger Gunnar Blomquist, förbundschef Svensk Luftambulans. 

Leverans av helikoptrarna kommer att ske år 2021 och tidigt 2022.

(Foto: Eric RAZ / AIRBUS Helicopters)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.