Lufthansa Group ska knyta nya band mellan Serbien och Kosovo

22 år efter att konflikten mellan Serbien och Kosovo stoppade flygningar mellan länderna ska Lufthansa Group återuppta luftförbindelserna mellan länderna.

Efter att ett avtal tecknats mellan Serbien och Kosovo finns det nu möjlighet att återuppta flygningar mellan länderna som stoppades år 1998 då krig mellan länderna utbröt. Det nya avtalet tecknades i Berlin och ett avtal mellan Kosovo och Lufthansas lågprisflygbolag Eurowings som har en bas i Pristina gör gällande att man ska börja flyga från Kosovo till Serbien.

Serbien tänker dock inte acceptera några flygningar till och från Kosovo förrän Kosovo tagit bort en 100 % avgift på varor från Serbien som importeras till Kosovo. Detta tillsammans med andra faktorer kan innebära en lång process innan flygningar kan komma igång. Dock verkar det som att parterna har enats om att börja flyga mellan Pristina och Belgrad redan under den kommande sommaren.

Det Lufthansaägda lågprisflygbolaget är idag det största flygbolaget på Pristinas flygplats med en marknadsandel på drygt 25 procent av kapaciteten. Pristina är Kosovos enda flygplats som används för passagerartrafik och hade under förra året 2,4 miljoner resenärer. Totalt trafikerar 17 flygbolag flygplatsen.

(Foto: Lasse B)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.