KLM flyger över Iran och Irak igen

Sedan 23 januari flyger KLM återigen i luftrummet över Iran och Irak. Detta då man bedömer läget som säkert att flyga över länderna bland annat då EASA lämnat ett beslut om att det är säkert att flyga på höjder över 7 600 meter.

Efter att en Boeing 737 från Ukraine International Airlines sköts ner av det iranska försvaret valde många flygbolag att stoppa sina flygningar till Iran. Samtidigt valde flera flygbolag att sluta flyga över både Iran och Irak på vägen mellan Europa och Asien. Ett av flygbolagen som valde andra flygvägar var KLM som nu ska flyga över Iran och Irak igen då läget bedöms som säkert.

Enligt en NOTAM, Notice To Airmen, från Tyskland och Storbritannien ska det vara säkert att flyga över Iran och Irak igen. Samtidigt har också EASA bedömt det som säkert att flyga över de båda länderna på höjder över 25 000 fot (7 620 meter).

KLM skriver i ett pressmeddelande att beslutet att återigen börja flyga över Iran och Irak bland annat baseras på information från en nederländsk grupp av experter från nederländska flygbolag, underrättelsetjänst och det nederländska försvarsdepartementet.

Att flyga till Iran är dock en annan sak. Lufthansa och Austrian Airlines har nyligen gått ut med att man inte kommer att flyga till Iran förrän den 29 mars. Detta på grund av det osäkra läget i landet. Vanligtvis flyger Lufthansa dagligen till Teheran från Frankfurt med en Airbus A340 medan Austrian flyger dagligen till Teheran från Wien med Airbus A319 och A320-flygplan.

(Foto: Walter Sietinga/Pexels)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.