Premiär för SAS A350

Idag, tisdag, flyger SAS för första gången med Airbus A350 på sitt linjenät. Premiärturen går från Köpenhamn till Chicago som SK 943 med avgångstid klockan 15.40 i eftermiddag.

Efter att SAS besättningar fått träna upp sig och vänja sig vid Airbus A350-flygplanet under en månads tid är det idag, den 28 januari, premiär för SAS nya flygplan på bolagets linjenät. Klockan 15.40 idag ska SAS första Airbus A350-900, SE-RSA, flyga från Köpenhamn till Chicago O´Hare som SK 943 och markerar med det bolagets första kommersiella passagerarflygning med A350.

Följ SAS första Airbus A350-flygning här

SAS kommer totalt att flyga med åtta Airbus A350-900 när samtliga fasats in i flottan vid slutet av år 2021 och samtidigt ska de äldre och bränsleslukande Airbus A340-300 då ha fasats. Med A350 får SAS inte bara ett hypermodernt och bränsleeffektivt flygplan utan även mer kapacitet på sina långlinjer. Till skillnad mot bolagets A330 och A340 som har plats för 245-266 resenärer har A350-900 i SAS konfiguration plats för 300 resenärer. Passagerarna kommer att fördelas på 40 stycken i Business Class, 32 i SAS Plus och 228 i SAS Go.

Samtliga kabinklasser har förbättrats med passagerarna i åtanke. Såväl Business som Plus och Go har utrustats med högeffekts USB-uttag och större skärmar med högre upplösning.

Stolarna i Business class får bättre stoppning och fler inställningar för att luta stolsryggen med mera. Plus får benstöd med justerbart fotstöd och en avskild kabindel, medan resande i Go får bättre stolar, bättre förvaringsmöjligheter och ett tvådelat bord vars storlek kan anpassas.

Plus och Go får ett självbetjäningsområde som dels ger smidig tillgång till drycker och snacks, dels uppmuntrar passagerarna att röra på sig i kabinen, vilket även det bidrar till bättre välbefinnande ombord. Ett belysande exempel på hur SAS vinnlagt sig om detaljerna på A350 är att medarbetare ägnade två dagar åt att ta fram exakt rätt färg och mönster på flygplanets väggbeklädnad i samarbete med företaget som levererar den, allt för att fånga den särskilda SAS-känslan. 

”Varje kvadratmeter på flygplanet kostar väldigt mycket pengar”, säger Per Tidéus, Product Manager for Aircraft Interior & Equipment. Därför måste vi utnyttja ytan så effektivt som möjligt så att vi får bästa möjliga utbyte av den, både för passagerarna och för vår kabinpersonal.

Enligt Scandinavian Traveller kommer SAS att fasa in A350 även på flygningar till Beijing från den 29 februari och New York från den 29 mars, när sommartidtabellen tar sin början. Mellan den 6 och 10 juni kommer SAS sedan att även börja flyga A350 till Hong Kong, Los Angeles, San Francisco, Tokyo och Shanghai från Köpenhamn.

Fakta om SAS nya Airbus A350

Kabintrycket i A350 motsvarar trycket på 1 800 meters höjd istället för på 2 400 meter, som är standard. Det ger en behagligare miljö för passagerarna under flygningen.

SAS A350 har totalt 300 sittplatser i tre olika servicekategorier.

A350 är ett uppkopplat flygplan med Inmarsat-wifi. Det möjliggör automatisk felrapportering till underhåll och att besättningen kan använda iPads för att ge en mer skräddarsydd service, 

Den särskilda LED-belysningen ombord kan ge 16,7 miljoner olika färger. Det innebär att den är mångsidig och kan programmeras för att skapa olika typer av atmosfär eller göra det lättare för passagerarna att sova och vakna.

Flygplanet har sex bäddar för kabinpersonalen och två bäddar för piloterna så att de kan vila på långdistansflygningar. Bäddarna är belägna uppe i taket ovanför pentryt längst fram och längst bak.

Exempel på förbättringar i business class är större underhållningsskärm (18,5”) med högre upplösning, laddningsuttag för bärbara datorer och högeffekts USB-portar för att ladda andra bärbara enheter, bättre utformat säte, separat kontroll för att luta ryggstödet, ett nytt tvådelat bord med hållare för bärbara enheter och hållbarare stoppning i stolarna.

Sängarna i business class har en längd på minst 196 cm, och vissa är ännu längre, så långa passagerare kan ligga bekvämt.

SAS Plus-stolarna på A350 är nya hos SAS. De har benstöd med fotstödsfunktion, högupplösta 13,3-tums IFE-skärmar, laddningsuttag för bärbara datorer och enheter som laddas via högeffekts USB samt en kabinavdelare som tydligt skiljer kabinen från resten av flygplanet.

SAS Go-stolarna är utrustade med högupplösta 11,6-tums IFE-skärmar, högeffekts USB-uttag, ett tvådelat bord vars storlek kan anpassas och en hållare för vattenflaskor.

I kabinen finns också en tvärgående gång halvvägs genom economy class för att underlätta för både passagerare och besättning.

I Plus och Go finns en snacksshop som är tänkt att uppmuntra passagerarna att röra på sig. 

Lätta och hållbara mattor har valts för att minska vikten och behovet av underhåll. I ett område med högt slitage har en hållbar tröskel installerats som också kan ge passagerarna en lätt fotmassage medan de kopplar av i stolarna i SAS business class.

Pentryna har fått en ny utformning som ger kabinpersonalen bättre och större arbetsytor.

SAS A350 kommer att minska bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen med ungefär 30 procent jämfört med den föregående generationen flygplan, som A340.

Det yttre bulleravtrycket är 40 procent lägre än hos föregångarna. I kabinen är bullernivåerna 5–9 decibel lägre, beroende på flygplanets position.

En HD-kamera på flygplanets stjärt ger fantastiska bilder av flygplanet i luften på alla skärmar på stolsryggarna.

Planet erbjuder 20 procent mer frisk luft än konkurrenten Boeing 787. Luften i kabinen förnyas varannan till var tredje minut.

Takhöjden i kabinen är med sina 241 cm den högsta i branschen, och vertikala sidoväggar ger bättre utrymme för axlarna. Bagagehyllorna ovanför stolarna är de största på marknaden.

A350 är snabbare än några tidigare flygplan (A340 = 875 km/h och A350 = 910 km/h).

Räckvidden på 13 800 km gör att A350 kan användas på många internationella flygrutter.

SAS har tagit fram ett nytt, trevligt designat välkomstområde vid dörren, med infälld belysning och andra attraktiva designelement. Området kommer också att fungera som bar för passagerare i SAS Business under flygningen.

(Foto: SAS)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.