MSB ska upphandla brandflyg till Sverige

MSB har nu beslutat sig för att starta en upphandling av brandflygplan som ska kunna hjälpa till i släckningsarbetet av skogsbränder i landet.

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har påbörjat en upphandling av en tjänst med mindre skopande flygplan för bekämpning av skogsbränder. Syftet med upphandlingen är att de ska kunna bidra till den samlade förmågan för flygande stöd till skogsbrandsläckning i norra Europa. Detta som en del av rescEU, inom EU:s civilskyddsmekanism.

”Vi ser stor potential i att flygplanen kan bli en del av den gemensamma beredskapen i EU”, säger Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning.

Kravet i upphandlingen av brandflygplan är att en leverantör under 2020-2023 ska kunna tillhandahålla två flygplan med besättning och nödvändig tillhörande logistik. Varje skopande flygplan ska ha en kapacitet att släppa minst 3 000 liter vatten per fällning, vilket är ett krav för medverkan i rescEU och den EU-finansiering som det möjliggör.

För åren 2021-2023 vill MSB ha en option som ger möjligheten att förstärka resursen med ytterligare två flygplan. En lämplig flygplanstyp som faller in under kravet på minst 3 000 liter vatten per fällning är det amerikanska flygplanet Air Tractor AT-802.

Anneli Bergholm Söder menar att om man arbetar med mindre skopande flygplan under ett antal år skulle ge ett värdefullt bidrag till den fortsatta utvecklingen av brandbekämpning.

”De mindre skopande flygplanen skulle bli en helt ny resurs för Sverige som skulle vara ett bidrag till den samlade förmågan i norra Europa men också ge kunskap och erfarenhet till det långsiktiga arbetet att stärka beredskapen att hantera skogsbränder”.

(Foto: Daniel VA)

En kommentar

  1. japp 2 plan i södra och 2 i norra Sverige. Det gäller att vara pang på rödbetan när gnistan har tänts ! Kan vara bra vid stora industribränder också.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.