Bananimportör köper Adria Airways

Det slovenska bolaget Air Adriatic har köpt Adria Airways tillgångar efter flygbolagets konkurs under förra året till en summa av 45 000 euro. Bakom Air Adriatic står en slovensk bananimportör som nu ska få upp Adria Airways i luften igen.

I slutet av september förra året gick det slovenska flygbolaget Adria Airways i konkurs vilket lämnade Sloveniens huvudflygplats Ljubljana med ett stort hål i sitt linjenät. Detta har dock börjat att återställa sig då flera flygbolag gått in på linjer som Adria Airways tidigare flög och samtidigt går livet nu vidare för Adria Airways kvarlevor som köpts av Air Adriatic för 45 000 euro.

Air Adriatic bildades bara dagar efter Adria Airways konkurs och bakom bolaget står affärsmannen Izet Rastoder som är mest känd som bananimportör. Rastoders planer för Adria Airways är att återfå bolagets AOC, Air Operators Certificate, för att sedan utveckla flygbolaget inom privatflyget med två Business Jet-flygplan. Det ska även finnas idéer på att basera ett lågprisflygbolag i Slovenien genom Adria Airways tillgångar enligt Ex-yu aviaton.  

Adria Airways tillgångar såldes som ett paket till Izet Rastoder och inkluderar förutom ett AOC även manualer för träning, underhåll, säkerhet, väder, passagerarhandling och frakthandling. Adria Airways AOC, som troligen är det mest värdefulla i bolagets tillgångar, är dock inte aktivt förrän Air Adriatic genomfört ett flertal saker, bland annat att ha tillgång till flygplan, och blivit godkända av den slovenska luftfartsmyndigheten.

(Foto: Craig Sunter)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.