Boeing och Embraer vill bygga ny turbopropp

Den brasilianska flygplanstillverkaren Embraer tittar nu på att lansera ett nytt turboproppflygplan som ska utvecklas i samarbete med Boeing och bli en konkurrent till Airbusägda ATR och deras ATR 72.

Embrarers senaste turboproppflygplan, Embraer EMB 120, slutade att tillverkas i storskalig form för snart 20 år sedan och nu tittar den brasilianska flygplanstillverkaren på att bygga ett nytt turboproppflygplan i samarbete med Boeing. Det nya projektet kommer Embraer dock inte själva att gå vidare med då det innefattar enormt stora kostnader vilket man endast kan tänka sig att ta tillsammans med en partner, och då Boeing.

Embraer ska även befinna sig i diskussioner med General Electric, Rolls Royce och Pratt & Whitney om potentiella motorer till det nya flygplanet. Då planerna fortsatt befinner sig på planeringsstadiet finns det ingen offentliggjord tidsplan för när det nya flygplanet kan komma att sättas i trafik.

Den ny Boeing/Embraer-turboproppen ska ha plats för 70 eller fler passagerare och komplettera Embraers nuvarande flygplansportfolio där den minsta, E175 har plats för cirka 80 passagerare. Turboproppen är även tänkt att vara en konkurrent till ATR och deras ATR 72-600 som idag dominerar marknaden för flygplan i segmentet kring 70 stolar. Enligt Reuters kontrollerar ATR, som är ett dotterbolag till Airbus och italienska Leonardo, 80 procent av turboproppmarknaden idag.

(Foto: Anna Zvereva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.