Frankfurt nära för Ronneby & Jönköping

En flyglinje mellan Ronneby och Frankfurt kommer allt närmare verkligheten och målet är att komma igång med trafiken under 2020. Samtidigt säger Jönköping flygplats VD att de i sin tur aldrig varit närmare att få klart med ett flygbolag för en Frankfurt-linje sedan flybmi gick i konkurs.

De senaste åren har Blekinges kommuner, Länsstyrelsen Blekinge och Region Blekinge i samarbete med näringslivet arbetat för att få till en flyglinje ut i Europa. En undersökning bland företagen i länet visade att Frankfurt var den destination med störst potential. Flygplatsen i Frankfurt har mycket bra direktförbindelser och en omfattande trafik till övriga världen genom Lufthansa som har sin största hubb på Frankfurts flygplats.

För att kunna erbjuda flyg dagligen varje vardag från Ronneby Airport krävs en finansiering på 15 miljoner kronor under en treårsperiod, där det offentliga ska stå för hälften och näringslivet i form av förköpta biljetter ska stå för den andra hälften. Näringslivet har fram till idag finansierat cirka 5,5 miljoner kronor av dessa och för att få fler företag att sluta upp runt satsningen har Karlskrona kommun och Ronneby kommun krokat arm och via upphandling anlitat en konsult som under första kvartalet ska arbeta för att få ihop de sista pengarna.

”Vi kan konstatera att det inte är så mycket kvar för att gå in i nästa fas och förhoppningen är att kunna lansera linjen under 2020, vilket vi vet är väldigt efterlängtat både hos näringslivet men även besöksnäringen”, säger Pia Holgersson, näringslivschef i Karlskrona.

Konsulten som ska utföra säljarbetet är Jens Harrysson. Jens Harrysson har mångårig erfarenhet från flygbranschen och har varit med och startat upp ett antal olika flyglinjer och var chef under många år för Sverigeflygbolaget Blekingeflyg.

”Så nära som vi är nu med en reguljär och hållbar utlandssatsning har vi aldrig varit mig veterligen. Inrikesflyget till och från Ronneby Airport är stommen i vår regionala flygtrafik, får vi dessutom till en reguljär utrikeslinje och kanske i kombination med spännande charter på sikt, så kan det vända flygplatsens negativa trend”, säger Jens Harrysson.

Det är inte bara Ronneby som ser hur en feederlinje till Frankfurt kommer allt närmare verkligheten. Även Jönköpings flygplats är nära att få klart med ett nytt flygbolag på flygningar till Lufthansahubben. Rony Forsberg, VD på Jönköping Airport, säger till Sveriges Radio Jönköping att man aldrig varit närmare än nu med att få klart med ny trafik till Frankfurt sedan flybmi gick i konkurs i februari förra året.

(Foto: Peter Phillips)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.