Finnair och Icelandair på plus

Både Finnair och Icelandair visade på rekordmånga resenärer när 2019 har summeras rapporterar check-in.dk och mest anmärkningsvärt är att Icelandair lyckats växa trots flygförbudet på bolagets Boeing 737 MAX-flygplan.

Under 2019 flög 14,7 miljoner resenärer med Finnair vilket är en ökning på 10,3 procent. Den största procentuella ökningen på det finska flygbolagets linjenät stod Nordatlanten för där passagerarna ökade med 27 procent. Samtidigt ökade antalet passagerare på Finnairs nisch, Asienlinjer, med sju procent. Kabinfaktorn minskade dock knappt från 81,8 till 81,7 procent under 2019.

Även den nordiska kollegan Icelandair visade på tillväxt under 2019 då fler än någonsin tidigare flög med det isländska flygbolaget. Totalt valde 4,4 miljoner resenärer Icelandair under 2019, en ökning med sex procent, detta trots att Icelandair drabbats av flygförbudet på Boeing 737 MAX.

Icelandair tappade dock nio procent av sina transferpassagerare under det gångna året men i gengäld ökade antalet resenärer till och från Island med 25 respektive 18 procent. En faktor som kan avgöra att Icelandair växer trots en kapacitetsbrist är att konkurrenten WOW Air gick i konkurs under 2019 och lämnade ett stort tomrum efter sig på den isländska marknaden.

(Foto: Anna Zvereva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.