Ännu osäkrare framtid för Alitalia

Lufthansa och det italienska järnvägsbolaget FS har dragit sig ur försök att rädda Alitalia vilket leder in det italienska flygbolaget på ännu mörkare och osäkrare mark än tidigare.

Det statsägda italienska järnvägsbolaget FS, Ferrovie dello Stato, har under en längre tid försökt att skapa ett konsortium för att rädda det ekonomiskt krisande Alitalia. Nu ger dock FS upp efter att man inte lyckats intressera investerare.

Tidigare samtal har ägt rumt under ett års tid med Delta Air Lines och det italienska väg- samt flygplatsbolaget Atlantia, men detta har inte lett till någonting. Det senaste försöket att rädda Alitalia har varit att få Lufthansa till att investera i det italienska flygbolaget. Lufthansa har i början av januari dock sagt att man inte är intresserade av att investera i Alitalia vilket skapar en ännu större osäkerhet kring framtiden för Alitalia.

Lufthansa säger sig dock vara intresserad av en investering i Alitalia om man tillåts genomföra en stor rekonstruktion av flygbolag som inkluderar ett minskat antal anställda, något som inte verkar vara aktuellt vid ett eventuellt köp av Alitalia. Ett av Alitalias största problem är antalet anställda i förhållande till hur många flygningar man har. I dagsläget har flygbolaget omkring 11 000 anställda.

Om Alitalia överlever 2020 återstår att se och som det ser ut nu beror det nog på om den italienska staten är intresserade av att fortsätta pumpa in pengar i flygbolaget eller inte.

(Foto: Alessandro Ambrosetti)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.