Slopad flygskatt kan rädda Flybe

Flybe hoppas nu att den brittiska regeringen ska tänka om när det gäller den flygskatt som finns på inrikesflyg i Storbritannien vilket kan bli en viktig faktor för att hålla Flybe, som dras med ekonomiska problem, i luften.

Det brittiska regionala flygbolaget Flybe dras med stora ekonomiska problem och en förvaltningsfirma står redo att ta över flygbolaget vid en eventuell konkurs. För att dock fortsatt hålla Flybe flygande hoppas flygbolaget nu att den brittiska regeringen ska ta bort den flygskatt som finns på varje avresande passagerare från brittiska flygplatser. Skatten drabbar i större utsträckning Flybe än andra flygbolag då man har ett stort inrikeslinjenät och varje inrikesresa skattas dubbelt jämfört med en utrikesresa tur och retur.

Flybe har idag en skatteräkning på 106 miljoner brittiska pund som man hoppas bli av med om den brittiska regeringen kan tänka sig att se över landets flygskatt. Storbritanniens premiärminister, Boris Johnson, har uttalat sig kring Flybe och säger att det inte finns någon som helst tveksamhet kring att Flybe är en viktig del för Storbritanniens förbindelser. Johnson säger också att det däremot inte är regeringens uppgift att gå in och rädda flygbolag som har drabbats av ekonomiska problem.

Enligt BBC vill den brittiska regeringen även undersöka möjligheten kring att tillfälligt stödja Flybe ekonomiskt genom att tillfälligt erbjuda flygbolaget finansiering.

Flybe har idag en dominerande ställning på många flygplatser i Storbritannien och är med det också viktiga för regionerna. Exempelvis står Flybe för 90 procent av antalet avgångar i Southampton, 85 procent i Exeter, 79 procent på Belfast City Airport och 74 procent av antalet avgångar i Newquay enligt ch-aviation. Flybe har idag sin största kapacitet, omkring 20 000 stolar per vecka, på flygplatserna i Birmingham och Manchester.

(Foto: Transport Pixels)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.