Flybe i kris igen

Brittiska Flybe är återigen i ekonomisk kris. Det tyder uppgifterna på då det regionala flygbolaget befinner sig i samtal med den brittiska regeringen för att undvika en konkurs.

I februari 2019 köpte ett konsortium, Connect Airways, lett av Virgin Atlantic det brittiska regionala flygbolaget Flybe för att rädda det från konkurs. Samtidigt blev det klart att Flybe skulle byta namn till Virgin Connect, men med tyngre ekonomiska problem än förväntat för konsortiet verkat det alltså återigen finnas en risk för att Flybe ska försättas i konkurs.

Enligt Sky News har revision- och konsultföretaget EY, Ernst & Young, blivit tillfrågade att vara redo att administrera Flybe om det skulle bli nödvändigt. Om dessa uppgifter stämmer är det mycket som talar för att situationen för Flybe är allvarlig.

Sedan Flybe togs över av Connect Airways har man fördelat 100 miljoner pund till flygbolaget för att få rätt på de ekonomiska problemen och sedan dess har man bland annat valt att öka sin trafik till London Southend, en av de billigare London-flygplatserna att trafikera. Dessutom har Flybe dragit ner på ett antal flyglinjer från Storbritannien till Tyskland, Frankrike och Italien och stängt ner baser som Cardiff och Isle of Man.

Flybe flyger idag med cirka 75 flygplan och trafikerar mer än 80 flygplatser i Storbritannien och Europa. Skulle en konkurs bli verklighet kommer ungefär 2 000 personer förlora sina jobb och det skulle bli en stor missräkning för den brittiska ekonomin.

(Foto: Tony Hisgett)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.