Transportstyrelsen stoppar flygningar till Iran

På grund av nedskjutningen av en Boeing 737-800 från UIA kort efter start från Teherans internationella flygplats och oklarheter kring händelsen stoppar Transportstyrelsen tillfälligt flygningar mellan Sverige och Iran.

Transportstyrelsen har beslutat att tillfälligt återkalla trafiktillståndet för Iran Air gällande flygningar mellan Sverige och Iran. Orsaken är oklarheter kring olyckan och säkerheten för den civila luftfarten efter att det nu står klart att Boeing-flygplanet av misstag sköts ner av Iran.

En Boeing 737-800 från Ukraine International Airlines, UIA, kraschade i anslutning till Teherans Iman Khomeini internationella flygplats den 8 januari 2020. Ombord på flygplanet fanns bland annat 17 svenska medborgare som omkom på grund av att flygplanets sköts ner av det iranska försvaret.

Transportstyrelsens beslut innebär att samtliga flygningar mellan Iran och Sverige tillfälligt stoppas då det endast är Iran Air som flyger mellan länderna.

”Vi förstår att detta kan skapa problem för resenärer. Men passagerarnas säkerhet är viktigast och vi har därför beslutat att tillfälligt stoppa flygningarna. Vi följer utvecklingen av säkerhetsläget för den civila luftfarten i Iran och regionen”, säger Gunnar Ljungberg, sjö- och luftfartsdirektör på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen rekommenderar berörda resenärer att kontakta sina flygbolag.

(Foto: Erfan Kouchari)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.