Icelandair vill ha en ny flygplats på Island

Icelandair vill ha en ny flygplats utanför Reykjavik där både inrikes- och utrikestrafik ska kunna samsas för att göra det lättare för resenärer att byta från utrikes till inrikesflyg och vice versa på Island.

En ny internationell flygplats utanför Reykjavik där både inrikes- och utrikestrafik kan utgå ifrån. Det vill Icelandair få till för att underlätta för resenärer att byta mellan nationell och internationell flygtrafik på Island. Icelandair säger att en ny flygplats kommer att kosta 2,4 miljarder dollar att bygga, men att den behövs då man siktar på att ta emot 30 till 35 miljoner resenärer årligen om 30 år. Keflaviks flygplats har idag kapacitet att hantera 19 miljoner resenärer per år.

Icelandair föreslår att den nya flygplatsen ska byggas vid byn Hvassahraun drygt fyra mil från Reykjavik. Den nya flygplatsen innebär att Reykjaviks flygplats i centrum, där inrikestrafiken idag utgår ifrån, kan stängas och istället flytta till den nya flygplatsen. Att redan idag flytta inrikestrafiken till Keflavik-flygplatsen är inte aktuellt då det blir för trångt enligt Icelandair.

Då Icelandair förutom att flyga internationellt från Island även äger det största inrikesflygbolaget, Air Iceland Connect, är det inte så konstigt att man vill få till en gemensam flygplats för inrikes- och utrikestrafik för att förbättra sin transferprodukt. Idag innebär ett byte mellan utrikes- och inrikesflyg en transfertid på minst två timmar för att ta sig från Keflavik in till Reykjaviks centrumflygplats.

(Foto: ERIC SALARD)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.