Iran vill inte lämna ut de svarta lådorna – flygbolag slutar flyga

176 personer, varav minst tio svenskar, omkom när en Boeing 737 från Ukraine International Airlines kraschade i Iran under onsdagsmorgonen. De svarta lådorna till flygplanet har nu hittats men Iran vägrar att lämna ut dem för vidare utredning och samtidigt väljer allt fler flygbolag att inte flyga över Iran och Irak på grund av säkerhetsskäl.

Det är uppgifter från både Reuters och CNN som gör gällande att den iranska luftfartsmyndigheten inte kommer att lämna ut de svarta lådorna från den tre år gamla Boeing 737-800 som kraschade under onsdagen kort efter start utanför Teheran.

”Vi kommer inte att lämna den svarta lådan till tillverkaren eller Amerika”, säger Ali Abedzadeh chef för den iranska luftfartsmyndigheten. Istället ska de svarta lådorna analyseras i landet där olyckan ägde rum, Iran, enligt ICAOs regelverk menar Abedzadeh. Ukraina uppger att man har lämnat en förfrågan till Iran om att få delta i utredningsarbetet.

Beslutet spär på teorierna att det är Iran som ligger bakom flygkraschen, för att störa USA då Ukraina varit en relativt viktig faktor i USAs utrikespolitik den senaste tiden. Ukraine International Airlines har efter kraschen valt att stoppa sina flygningar till Iran. Kraschen är det första stora tillbudet för Ukraine International Airlines som grundades år 1992.

Situationen i Iran är spänd och efter både flygkraschen och attacker mot amerikanska mål i Irak har nu amerikanska FAA förbjudit flygbolag att flyga över Iran, Irak, ett område över Omanbukten och havet mellan Iran och Saudiarabien. Även flygbolag som Lufthansa och Air France har slutat att flyga över iranskt luftrum på grund av säkerhetsskäl.

Under onsdagen ställde även SAS in en avgång till Beirut från Köpenhamn på grund av flygkraschen i Teheran. Om bolagets nästa avgång till Beirut, på lördag, kommer att flygas är i nuläget osäkert. SAS flyger vanligtvis inte över Iran och Iraks luftrum på sina flygningar.

Sedan tidigare har Kuwait Airways och Gulf Air valt att stoppa sin trafik till Bagdad, Iraks huvudstad, på grund av oroligheterna mellan Iran, Irak och USA och i onsdags valde även Emirates och Flydubai att göra detsamma. Ett antal flygbolag har även valt att stoppa sin trafik till Iran på obestämd tid.

(Foto: LLBG Spotter)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.