2019 – enligt plan för Norwegian

Norwegians trafiksiffror för 2019 visar att bolaget levererar enligt strategin om att gå från tillväxt till lönsamhet då den planlagda kapacitetsminskningen och optimeringen av linjenätet påverkar siffrorna positivt.

Enhetsintäkterna för helåret 2019 ökade med sju procent för Norwegian, punktligheten var nära 80 procent och kabinfaktorn landade på 86,6 procent. Tack vare bolagets nya flygplansflotta, stora andel direktflygningar och höga kabinfaktor minskade det norska flygbolaget utsläppen med fyra procent till 69 gram CO2 per passagerare.

Totalt för 2019 var kapaciteten gällande antal säteskilometer en procent högre än året innan, vilket är något över tidigare indikerade nolltillväxt. Drygt 36 miljoner passagerare valde att resa med Norwegian under 2019. Under det gångna året fick Norwegian ett flertal internationella priser och utmärkelser som röstats fram av kunderna; bland annat SkyTrax Awards  för “Världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer” för femte året i rad. 

”Efter bara ett par dagar som koncernchef på Norwegian är det glädjande att kunna presentera positiva trafiksiffror. De anställda har under 2019 gjort en fantastisk insats i arbetet med att leverera enligt strategin om att gå från tillväxt till lönsamhet, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram. 

”Bolaget har under hela året minskat kapaciteten enligt efterfrågan och kontinuerligt jobbat med att sätta en linjestruktur som även är anpassad för de stora säsongsvariationerna i branschen. Samtidigt har utsläppen minskat jämfört med tidigare år. Försäljningen de kommande månaderna ser bra ut, både bland affärs- och fritidsresenärer”, fortsätter Schram. 

Även årets sista månad präglades av betydande ökning av enhetsintäkter och bra kabinfaktor. Enhetsintäkterna ökade med 21 procent och kabinfaktorn med 4,9 procentenheter till 83,5 procent. I december reste 2 255 109 passagerare med bolaget. Kapaciteten minskade betydligt i december vilket är helt enligt vad bolaget tidigare har kommunicerat till finansmarknaden. Totalt genomförde Norwegian 99,5 procent av de planlagda flygningarna i december varav 78,4 procent gick enligt tidtabell. 

I december minskade bolaget CO2-utsläppen med 11,3 procent till 68 gram per passagerarkilometer trots att MAX-planen står på marken och bolaget har varit tvungna att hyra in äldre ersättningsplan. Norwegian har en av de mest moderna och mest bränsleeffektiva flygplansflottorna i världen med en genomsnittsålder på 3,8 år. Sedan 2008 har bolaget minskat CO2-utsläppen med hela 30 procent. Om enbart Norwegians egna flygplan hade räknats gällande utsläppssiffrorna skulle utsläppsminskningen varit ännu större den här månaden och för hela året totalt sett.

(Foto: News Øresund – Johan Wessman)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.