Boeing 737-krasch – 10 svenskar ombord

En Boeing 737-800 från Ukraine International Airlines kraschade under onsdagsmorgonen kort efter start från Irans huvudstad Teheran. Alla 176 personer ombord på flygplanet omkom i samband med kraschen och enligt TT var minst tio svenska medborgare ombord.

Klockan 03.45 svensk tid kraschade en drygt tre år gammal Boeing 737-800 tillhörande Ukraine International Airlines strax efter start från Teherans flygplats, Imam Khomeini International. Planet var på väg från Teheran till Kiev som PS 752 och hade 176 personer ombord och enligt CNN har alla omkommit i samband med kraschen.

Enligt TT säger det ukrainska utrikesministeriet att det fanns minst tio svenskar och ett flertal andra européer ombord på det kraschade flygplanet.

Boeing-flygplanet, UR-PSR, lyfte klockan 06.12 från Teheran, en timme sen, på grund av ett tekniskt problem som nu tros vara orsaken till kraschen. På en film syns hur flygplanet fattar eld i luften och därefter förlorar höjd. Enligt Ukrainas ambassad i Iran beror på kraschen på ett motorhaveri, något som dock senare har tillbakavisats av Ukraina.

Irans räddningstjänst trodde till en början att man kunde rädda några människor från flygplanet, men senare rapporter gör gällande att branden från flygplanet varit så pass kraftig att detta inte varit möjligt.

CNN rapporterar att kraschen med största sannolikhet inte har något med den pågående konflikten mellan Iran och USA att göra. Ukraina har dock varit högst aktuellt i USAs utrikespolitik den senaste tiden.

Ukraine International kommer att stoppa sina flygningar till Iran på obestämd tid med omedelbar verkan.

(Foto: Anna Zvereva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.