Ingen kompensation till utsatta flygplatser i år

Efter många om och men fick till slut elva flygplatser i landet en rejält bantad kompensation för minskat resande på grund av flygskatten för 2019. Inför 2020 finns det dock ingen kompensation planerad från regeringen.

Strax innan jul blev det klart att elva flygplatser får dela på 66,9 miljoner kronor från staten som kompensation för ett minskat resande på grund av flygskatten. Kompensationen var dock rejält bantad då det från början var planerat för 120 miljoner kronor för 2019, och för 2020 ser det nu ut att bli noll kronor i kompensation.

Vad som väcker kritik gällande utbetalningen på närmare 67 miljoner kronor för 2019 är att det endast är flygplatser i Norrland som får kompensationen för ett minskat flygande på grund av flygskatten från staten. Flygplatserna i norra Sverige är särskilt utsatta, men även flygplatser i södra Sverige har känt av flygskatten och drabbats av minskad samt borttagen flygtrafik.

”Vi vet att flyget behövs även imorgon för att det ska gå att leva och bo i hela Sverige. Andra satsningar, till exempel Norrbotniabanan, kommer inte att förändra läget. Det är fortfarande för långt till Stockholm och inlandet nås inte av järnvägen. Samhällen kommer fortsatt att vara beroende av goda flygförbindelser”, skriver Peter Larsson VD på Svenska Regionala Flygplatser och Fredrik Kämpfe branschchef på Svenska Flygbranschen.

För år 2020 planerar regeringen inte för någon kompensation alls trots att deras egen utredning konstaterat att små regionala flygplaster är sårbara vid ett införande av flygskatt, som skedde den 1 april år 2018. Betydelsen av flyg i främst Norrland men även andra delar av landet är stor för att effektivt kunna tas sig dels till Stockholm, men även vidare ut i världen. Med vikande passagerarsiffror blir ekonomin ännu mer ansträngd för landets regionala flygplatser som till största del finansieras och drivas av kommuner.

”I kölvattnet av flygskatten har antalet inrikes flygpassagerare minskat. Flygbolaget Nextjet begärdes i konkurs 2018 och vi ser nu fortsatta neddragningar hos andra flygbolag. Utvecklingen är väntad. När flyget minskar är det nämligen inte de stora flygplatserna som drabbas först utan snarare det småskaliga regional- och inrikesflyget genom lägre turtäthet och högre biljettpriser”, skriver Peter Larsson och Fredrik Kämpfe.

(Foto: Mikael Lindmark)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.