Turkish Airlines får 2,1 miljarder i ersättning – Norwegian väntas få mer

Turkish Airlines har nu fått klart med en ersättning från Boeing efter problemen med Boeing 737 MAX och ersättningen landar på 2,1 miljarder svenska kronor. Beskedet öppnar även upp för att Norwegian kan få välbehövliga tre miljarder kronor som kompensation för flygförbudet på MAX-flygplanen.

Strax före jul var Turkish Airlines på väg att göra flygförbudet på Boeing 737 MAX en rättssak mot Boeing, men nu är det andra besked sedan det står klart att Boeing kommer att kompensera Turkish Airlines med 2,1 miljarder svenska kronor. 

Att Boeing redan nu gjort klart med Turkish Airlines om kompensation väcker dock mångas uppmärksamhet då de totala extra kostnaderna och förlorade intäkter som flygförbudet på MAXen inneburit inte är fastställda förrän flygförbudet är hävt. Det är fortsatt osäkert när MAX-flygplanen återigen kommer att flyga med passagerare och därför osäkert kring vad det totalt kommer att kosta Boeing att kompensera sina kunder.

Turkish Airlines hade tagit emot tolv Boeing 737 MAX när flygförbudet trädde i kraft i mars 2019 och skulle nu haft 24 MAX-flygplan i flottan. Beskedet att Turkish Airlines får 2,1 miljarder kronor gör samtidigt att Norwegian väntas få minst tre miljarder kronor i kompensation då man har 16 flygplan belagda med flygförbud och ytterligare 92 flygplan på order.

(Foto: Anna Zvereva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.