Överlever Air India 2020?

Om inte Air India privatiseras under 2020 kan det innebära slutet för flygbolaget. Det finns dock flera flygbolag som säger att man är intresserade av att köpa det krisande flygbolaget som har skulder på över 10 miljarder amerikanska dollar.

Etihad Airways och det indiska lågprisflygbolaget IndiGo Airlines är intresserade av att köpa och privatisera krisande Air India. De båda potentiella köparna har haft förhandlingar med representanter från den indiska staten som idag är ensam ägare till Air India som har skulder på över 10 miljarder amerikanska dollar.

Etihad har tidigare haft investeringsäventyr i Indien, men det slutade inte bra då man ägde 24 procent av det numera konkursade flygbolaget Jet Airways. IndiGo Airlines däremot är Indiens största flygbolag och erbjuder närmare 1,9 miljoner säten i veckan jämfört med Air Indias knappa 600 000 stolar som är till salu varje vecka.

Skulle den indiska staten inte lyckas med att privatisera och hitta en köpare till Air India är det mycket som talar för att flygbolagets stängs ner i juni 2020. Detta då man nu har en ohållbar ekonomisk situation som den indiska staten tröttnat på. Om Indien lyckas att hitta en köpare till Air India erbjuder man denne att ta hand om två tredjedelar av flygbolagets skulder vilket i nuläget motsvarar 8,4 miljarder amerikanska dollar.

Air India flyger idag till Stockholm Arlanda från New Delhi, en linje som flygs med bolagets Boeing 787 Dreamliner tre gånger i veckan.

(Foto: Adrian Pingstone)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.