Två flygbolag intresserade av Croatia Airlines

De båda flygbolagen Aegean Airlines och Air Nostrum uppges ha lämnat bud på att ta över delar av Croatia Airlines i den kroatiska regeringens försök att privatisera flygbolaget innan juni 2020.

Grekiska Aegean Airlines och spanska Air Nostrum uppges ha lämnat varsitt bud om att köpa Croatia Airlines från den kroatiska staten enligt kroatiska nyhetsmedier. Kroatien har anlitat PBZ och DVB för att privatisera Croatia Airlines, något som man hoppas ska ha skett senast i juni 2020 och med buden från Aegean och Air Nostrum finns det nu möjlighet till detta.

Aegean Airlines, som precis som Croatia Airlines är medlem i Star Alliance, uttryckte sitt intresse för ett köp av Croatia Airlines redan 2015 och idag har det grekiska flygbolaget flygningar till Zagreb, Dubrovnik och Split i Kroatien från sin hubb i Aten. Air Nostrum å sin sida är en del av Oneworld genom Iberia Regional och har wet-leaseat ett flertal Bombardier CRJ-flygplan till Croatia Airlines under sommartidtabellen de tre senaste åren.

I november berättade den kroatiska transportministern att Kroatien avser att sälja 70 procent av flygbolaget med fokus på att hitta en köpare inom flygindustrin. Tidigare har den kroatiska regeringen presenterat planer på att bilda ett bolag med de statsägda flygplatserna i Kroatien som ska driva Croatia Airlines. Detta har dock Splits flygplats avfärdat som för riskabelt.

(Foto: Anna Zvereva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.